Waarom is LED-verlichting zo populair geworden in zowel huishoudelijke als industriële omgevingen? Het antwoord op die vraag heeft met veel factoren te maken. Denk aan de lage kosten die het met zich mee brengt, de levensduur en het milieu.

 

Lage kosten voor LED-verlichting

Een belangrijke reden dat men vaak voor LED-verlichting kiest is de relatief lage kosten ervan. De aanschafkosten zijn vaak wel hoog, maar dit verdient zich al snel terug in de lange levensduur en de besparingen die het met zich mee brengt. Andere lampen moet vaak moeten worden vervangen waardoor deze kosten vergeleken met LED-verlichting al snel kunnen oplopen.

 

Milieu invloed

LED-verlichting is op twee manieren minder schadelijk voor het milieu dan andere lampen. Allereerst bevat LED geen schadelijke chemicaliën. In andere lampen zit vaak een kleine hoeveelheid chemicaliën. Echter kunnen deze kleine hoeveelheden er al voor zorgen dat er een gezondheidsrisico ontstaat zowel in het huishouden als bij het verwijderen van de lampen.

 

Transport en productie

Wist je dat de gemiddelde levensduur van LED-verlichting wel 22 jaar is? Hierdoor zijn er veel minder lampen nodig om huishoudens en de industrie te voldoen van voldoende verlichting. Hierdoor wordt er ook minder geproduceerd, wat er weer voor zorgt dat er minder koolstofuitstoot ontstaat. Hierdoor wordt er ook minder getransporteerd wat ook weer resulteert in minder kosten en uitstoot. Daarnaast gebruiken LED-lampen relatief weinig licht. Dit zorgt voor minder energiegebruik dan haar concurrentie. Dit komt door de technologie achter ledverlichting.

 

Lage temperatuur

Ten slotte is een reden om voor ledverlichting te kiezen de lage warmteafgifte ervan. Vergeleken met gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen stoot een LED-lamp erg weinig warmte af. Dit komt mede door het ontwerp van de lamp. Een LED-lamp verspreidt de warmte gelijkmatig  waardoor de omgevingstemperatuur van dichtbij op een lager niveau wordt gehouden dan haar concurrentie. Hierdoor is ledverlichting met de installatie verwerkt in bijvoorbeeld plafondspots meer veiligheid.

 

De veelzijdigheid van LED-verlichting

De populariteit van LED is niet alleen te danken aan de factoren op het gebied van milieu en financiën. LED-verlichting is tegenwoord ook erg veelzijdig te gebruiken in zowel het huishouden als in industriële omgevingen. Kijk bijvoorbeeld naar de beschikbaarheid van ledverlichting. Daarnaast bestaat ledverlichting ook in tal van kleuren en designs waardoor het op vrijwel iedere plaats wel van toegevoegde waarde kan zijn.