Met zijn grote groene bladeren, imposante en tropische uitstraling hoort de Strelitzia absoluut in het rijtje van favoriete grote kamerplanten thuis. De plant vind je in ieder interieurmagazine en dat vinden wij meer dan logisch. Niet alleen heeft de Strelitzia prachtige grote groene bladeren, maar er is zelfs ook de kans dat deze plant kleurrijke bloemen krijgt in de winter en het vroege voorjaar. In dit blogartikel vertellen we je meer over de vele voordelen die een Strelitzia heeft ten opzichte van andere grote kamerplanten. Lees dus snel verder als je meer wilt weten over deze geweldige plant!

Oorsprong, verschillende soorten en de grootte

Oorspronkelijk komt de mooie tropische Strelitzia voor in Zuid-Mozambique en Zuid-Afrika waar hij bestaat in vijf verschillende uitvoeringen. De verschillende soorten hebben ieder hun specifieke kenmerken. In Nederland komen de Strelitzia Regina en de Strelitzia Nicolai het meest voor. Het grootste verschil tussen de Regina en de Nicolai is dat de Regina prachtige oranje bloemen produceert en de Strelitzia Nicolai hele mooie zwart met witte bloemen fabriceert. Ook zijn de bladeren van de Nicolai een stuk groter dan die van de Regina. De Strelitzia staat bekend om het vermogen enorm groot te worden. Gemiddeld worden de meeste Strelitzia’s niet groter dan 5 meter maar er zijn een aantal gevallen bekend waarbij de Strelitzia doorgroeide tot 10 meter hoog.

Voordelen van de Strelitzia

De Strelitzia geeft een prachtige jungle-achtige sfeer aan je interieur waarmee de plant jouw interieur in één klap af kan maken. Het groen geeft kleur aan de ruimte en geeft de ruimte een levendig gevoel. Daarnaast kan een grote Strelitzia ook nog eens dienen als afscheiding tussen bepaalde delen in je kamer. Zet de Strelitzia bijvoorbeeld tussen je bank en de eettafel om een afscheiding te creëren. Naast dat de uiterlijke kenmerken van de plant veel voordelen bieden is de plant ook goed voor je gezondheid. De grote bladeren zorgen voor meer zuurstof in de lucht, een hogere luchtvochtigheid en dat schadelijke stoffen in de lucht afbreken waardoor de lucht wordt gezuiverd.

De verzorging van de plant

De Strelitzia is zeer gemakkelijk te verzorgen, waardoor hij ideaal is voor zowel beginnende als ervaren plantenbezitters. De plant moet worden gekweekt in een leemgrond of een mengsel van schors, turf en zand. Deze grond moet vochtig worden gehouden, maar niet kletsnat. Geef de plant dus minder water in de winter en meer in de zomer. Het is verstandig de vochtigheid van de grond regelmatig te controleren om te bepalen of de plant water nodig heeft of niet. Te veel water kan er namelijk voor zorgen dat de wortels van de plant gaan rotten en afsterven. Je moet de Strelitzia gemiddeld één keer per week water geven. Ben je op zoek naar een prachtige grote kamerplant met vele voordelen? Kijk voor een Strelitzia van goede kwaliteit bij Fleurdirect!