Boeren en andere bedrijven in de agrarische sector staan onder toenemende druk. De reden hiervan is de vraag naar goedkopere producten. Hierdoor zetten boeren alles op het spel om de kosten te verlangen en meer inkomsten te genereren. Het gevolg hiervan is dat boeren hun dieren vaak naar binnen brengen om zo kosten te besparen.

Door dieren in de stal te zetten krijgen boeren meer controle over de dieren en kunnen er voorspellingen gedaan worden over de opbrengst welke nauwkeuriger zijn. Zo is het makkelijker om het bedrijf juist te besturen. Daarnaast heeft de boer op deze manier volledige controle over het voedsel van de dieren, wat ook weer voor kostenbesparing kan zorgen.

 

Voordelen van ledverlichting in de agrarische sector

Het is wel bekend dat ledverlichting boeren veel geld kan besparen. Echter kan het naast kostenbesparing ook zorgen voor de verhoging van inkomsten.

Denk allereerst aan de warmte die normale verlichting afgeeft. Ledverlichting geef veel minder warmte af dan haar concurrentie. De reden hiervan is dat de meeste energie van ledverlichting wordt omgezet en niet net als haar concurrentie wordt verspild als warmte-energie. Hierdoor hebben boeren aanzienlijk minder mechanische koeling nodig, wat uiteraard zorgt voor grote kostenbesparingen.

 

Ledverlichting vergelijking met natuurlijk daglicht

Ledverlichting kan worden aangeschaft in verschillende kleurtemperaturen. Dit deze temperaturen worden aangeduid in Kelvins (K). Er is een onderzoek wat suggereert dat een kleurtemperatuur van 6050K het meest ideaal is voor een optimale melkproductie en het welzijn van dieren. Wat ook vrij logisch is eigenlijk, natuurlijk daglicht is haast dezelfde kleurtemperatuur.

 

Lichtniveaus controleren

De hoeveelheid licht waaraan dieren worden blootgesteld heeft enorme invloed op de hoeveelheid melkproductie van dieren. Wanneer koeien bijvoorbeeld 16 uur per dag worden blootgesteld aan licht, produceren zij meer dan met acht uur. Dit zorgt ervoor dat koeien ook tijdens winterperiodes evenveel melkproductie kunnen leveren als in de zomer.

 

Geld sparen en het milieu

De lange levensduur, laag energieverbruik en lage bedrijfstemperatuur zorgen ervoor dat ledverlichting erg milieuvriendelijk is. Daarnaast zorgt ledverlichting ervoor dat er tot wel 80% aan kosten wordt bespaart. Met een terugverdientijd van zes maanden hoeft een boer zich eigenlijk nergens zorgen om te maken.

Boeren en andere landbouwbedrijven zullen zeker geld besparen met een overstap naar ledverlichting. Daarnaast sparen zij niet enkel de kosten, maar ook het milieu. Een win-win situatie dus!