Als ondernemer ben je constant bezig met de kosten van je bedrijf. Geld besparen is immers altijd welkom. Je medewerkers moeten hun loon krijgen en uw inboedel brengt ook veel kosten met zich mee. Daarnaast wordt de druk steeds groter om milieuvriendelijk te ondernemen. Dit kan voor veel ondernemers schrikbarend zijn. Echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. In tegendeel: milieuvriendelijk ondernemen en kosten besparen gaan vaak hand in hand. Daarom geven wij vandaag tips om zowel de planeet te besparen, als jouw portemonnee .

 

Geld besparen? Overstappen naar LED!

Elektriciteit is een grote kostenpost voor ondernemers. Daarnaast heeft het gebruik van elektriciteit een negatieve invloed op het milieu. Minder stroom gebruiken is dus uitstekend voor zowel de ondernemer als het milieu.

Wij adviseren dan logischerwijs ook om als eerste stap over te schakelen met je verlichting naar ledverlichting. Of je nu TL-buizen gebuikt of halogeenlampen. Ledverlichting kan tot 90% minder stroom gebruiken en vaak wel tien keer langer mee. Denk hierbij eens aan de kosten die je op lange termijn bespaart. Daarnaast is het vaak zo dat ledverlichting zich binnen een half jaar al terugbetaalt. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat LED helemaal vrij is van schadelijke chemicaliƫn zoals kwik, wat regelmatig voorkomt bij andere lampen. Dit maakt het extra milieuvriendelijker.

 

Voorraad inkopen dichtbij de zaak

Bij sommige bedrijven is het noodzakelijk om goederen te importeren uit verre landen. Echter raden wij aan om dit zo veel mogelijk dichtbij de zaak te houden. Zo bespaar je verzendkosten en wordt de CO2-voetafdruk van je bedrijf veel minder. Ga je inkopen doen bij je lokale gemeenschap? Dan bouw ook nog eens een betere band op, wat je merk weer ten goede komt.

 

Zet je marketingactiviteiten digitaal voort

Traditionele marketingactiviteiten zoals reclames in kranten, billboards en radio worden steeds minder populair. En dat is niet zonder reden. Online marketing is vaak een stuk kosten effectiever. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu.

Zo plaats je jouw bedrijf gratis op Facebook en Instagram en heb je voor een kleine investering al een website. Social media is een unieke kans om met jouw bedrijf tegen relatief lage kosten enorm veel potentieel binnen te halen.

Hopelijk hebben we je met dit artikel duidelijk gemaakt dat je met kostenbesparing ook vaak het milieu spaart. Want deze twee zaken gaan vaak hand in hand. Heb je nog tips voor andere ondernemers of particulieren om kosten te besparen? Laat het vooral even weten in de reacties!